joi, 16 februarie 2012

Limbajul corpului-Încrucisarea partiala a bratului, ca bariera de protectie

Figura 1.  Da mina cu sine însusi 

Figura 2 . Bariera partiala a bratului  

                                                                                                                                                  
                                                                                   
Gestul complet de încrucisare a bratelor este uneori prea batator la ochi pentru a fi folosit, deoarece arata celorlalti ca ne e teama. De aceea, din cind în cind, îl înlocuim cu o versiune mai subtila - încrucisarea partiala a bratului, cind unul din brate este asezat de-a curmezisul trupului, atingind sau prinzind celalalt brat, formind o bariera de protectie, dupa cum se vede în Figura 1.
Bariera partiala a bratului poate fi observata adesea la întruniri, unde o persoana poale fi total necunoscuta celorlalti sau sa fie lipsita de încredere în fortele proprii. O alta versiune raspindita a barierei partiale a bratului este aceea cind apucam cu o mina cealalta mina (Figura 2). Acest gest este folosit în general de cei care stau în fata unei multimi, pentru a primi o distinctie sau a rosti o cuvintare. Desmond Morris spunea ca acest gest face posibila retrairea de catre individ a sigurantei emotionale încercate în copilarie cind parintii nostri ne tineau de mina în împrejurari periculoase.     
Gesturi mascate de încrucisare a bratelor
Gesturile mascate de încrucisare a bratelor sunt gesturi de un rafinament deosebit pe care le folosesc cei expusi în permanenta privirilor celorlalti. Este vorba de politicieni, comercianti, prezentatori de la televiziune si altii, care nu doresc ca auditoriul sa descopere lipsa lor de siguranta sau faptul ca sunt nervosi. Asemanam tuturor gesturilor de încrucisare a bratelor în cazul gesturilor mascate un brat este asezat de-a curmezisul trupului pentru a apuca celalalt brat dar în loc de acesta mana atinge sau apuca doar poseta,  bratara, ceasul sau o alta încapere, aranjindu-si mansetele.
   Figura 4Poseta ca bariera de protectie
Figura 3Nervozitate mascat
 Dupa ce aceasta moda a trecut, barbatii au început sa-si aranjeze cureaua de la ceas, sa-si verifice continutul portofelului, sa-si frece miinile, sa se joace cu butonii de manseta  sau sa foloseasca orice alt gest care le-ar permite sa încruciseze bratele înaintea trupului lor. în orice caz, pentru un observator experimentat aceste gesturi nu reprezinta altceva decit o dezvaluire involuntara, deoarece prin ele nu se ating scopuri reale, exceptind încercarea de a ascunde nervozitatea. Aceste gesturi pot fi observate peste tot unde oamenii trec pe linga grupuri de spectatori, ca în cazul tinarului care traverseaza o sala pentru a invita la dans o tinara femeie sau care strabate o întreaga încapere pentru a primi o distinctie.




                                                                                             






La femei, gesturile mascate de folosire a bratelor ca bariera de protectie sunt mai putin vizibile, deoarece, atunci cind devin nesigure, ele pot apuca niste obiecte ca poseta, portmoneul sau altele (figura 4). Una din cele mai des folosite versiuni este apucarea paharului cu bere sau vin cu amindoua miinile. Ne-a trecut vreodata prin minte ca pentru a tine un pahar de vin este nevoie doar de o singura mina?

Figura 4. Buchetul de flori o singura mina?
 Utilizarea ambelor miini face posibila, pentru persoana nervoasa, formarea unei bariere a bratelor aproape insesizabila. Dupa cum am constatat, oamenii folosesc semnalele mascate ale bratelor-bariere în multe împrejurari, si aproape toti recurgem la ele. Gesturi de mascare a barierei de protectie sunt folosite si de multe personalitati cunoscute ale vietii sociale, în situatii tensionate si, de regula, fara ca ele sa-si dea seama. 

E foarte important sa ne putem contola  si folosi gesturile in favoarea noastra.