joi, 16 februarie 2012

Limbajul corpului-Încrucisarea partiala a bratului, ca bariera de protectie

Figura 1.  Da mina cu sine însusi 

Figura 2 . Bariera partiala a bratului  

                                                                                                                                                  
                                                                                   
Gestul complet de încrucisare a bratelor este uneori prea batator la ochi pentru a fi folosit, deoarece arata celorlalti ca ne e teama. De aceea, din cind în cind, îl înlocuim cu o versiune mai subtila - încrucisarea partiala a bratului, cind unul din brate este asezat de-a curmezisul trupului, atingind sau prinzind celalalt brat, formind o bariera de protectie, dupa cum se vede în Figura 1.
Bariera partiala a bratului poate fi observata adesea la întruniri, unde o persoana poale fi total necunoscuta celorlalti sau sa fie lipsita de încredere în fortele proprii. O alta versiune raspindita a barierei partiale a bratului este aceea cind apucam cu o mina cealalta mina (Figura 2). Acest gest este folosit în general de cei care stau în fata unei multimi, pentru a primi o distinctie sau a rosti o cuvintare. Desmond Morris spunea ca acest gest face posibila retrairea de catre individ a sigurantei emotionale încercate în copilarie cind parintii nostri ne tineau de mina în împrejurari periculoase.     
Gesturi mascate de încrucisare a bratelor
Gesturile mascate de încrucisare a bratelor sunt gesturi de un rafinament deosebit pe care le folosesc cei expusi în permanenta privirilor celorlalti. Este vorba de politicieni, comercianti, prezentatori de la televiziune si altii, care nu doresc ca auditoriul sa descopere lipsa lor de siguranta sau faptul ca sunt nervosi. Asemanam tuturor gesturilor de încrucisare a bratelor în cazul gesturilor mascate un brat este asezat de-a curmezisul trupului pentru a apuca celalalt brat dar în loc de acesta mana atinge sau apuca doar poseta,  bratara, ceasul sau o alta încapere, aranjindu-si mansetele.
   Figura 4Poseta ca bariera de protectie
Figura 3Nervozitate mascat
 Dupa ce aceasta moda a trecut, barbatii au început sa-si aranjeze cureaua de la ceas, sa-si verifice continutul portofelului, sa-si frece miinile, sa se joace cu butonii de manseta  sau sa foloseasca orice alt gest care le-ar permite sa încruciseze bratele înaintea trupului lor. în orice caz, pentru un observator experimentat aceste gesturi nu reprezinta altceva decit o dezvaluire involuntara, deoarece prin ele nu se ating scopuri reale, exceptind încercarea de a ascunde nervozitatea. Aceste gesturi pot fi observate peste tot unde oamenii trec pe linga grupuri de spectatori, ca în cazul tinarului care traverseaza o sala pentru a invita la dans o tinara femeie sau care strabate o întreaga încapere pentru a primi o distinctie.




                                                                                             






La femei, gesturile mascate de folosire a bratelor ca bariera de protectie sunt mai putin vizibile, deoarece, atunci cind devin nesigure, ele pot apuca niste obiecte ca poseta, portmoneul sau altele (figura 4). Una din cele mai des folosite versiuni este apucarea paharului cu bere sau vin cu amindoua miinile. Ne-a trecut vreodata prin minte ca pentru a tine un pahar de vin este nevoie doar de o singura mina?

Figura 4. Buchetul de flori o singura mina?
 Utilizarea ambelor miini face posibila, pentru persoana nervoasa, formarea unei bariere a bratelor aproape insesizabila. Dupa cum am constatat, oamenii folosesc semnalele mascate ale bratelor-bariere în multe împrejurari, si aproape toti recurgem la ele. Gesturi de mascare a barierei de protectie sunt folosite si de multe personalitati cunoscute ale vietii sociale, în situatii tensionate si, de regula, fara ca ele sa-si dea seama. 

E foarte important sa ne putem contola  si folosi gesturile in favoarea noastra.

marți, 24 ianuarie 2012

Cum sa mentii o casnicie


     
  
  Te hotarasti sa faci pasul cel mare si promiti sa fii alaturi de persoana iubita la bine si la rau, dar dupa citiva ani de casnicie te lovesti de plictiseala in cuplu, relatia devine platonica si incepi sa iti vezi partenerul mai degraba ca un amic.



    Sunt totusi citeva lucruri simple pe care le poti face pentru a rupe monotonia si a reaprinde scinteia in relatia ta. Citeva indrumari folositoare in acest sens:

      Implica-te in activitati inedite

   Este important sa iti pastrezi obiceiul de a merge macar o data pe saptamina la restaurant si de a te bucura alaturi de sotul tau de o cina romantica. Dar dupa citiva ani, aceasta experienta s-ar putea sa isi piarda din intensitate.

    Acum este momentul, potrivit sa incerci lucruri noi sau pe care nu le-ai mai facut de cind erati studenti. Mergi cu cortul, organizeaza excursii pe trasee montane, mergeti la un curs de gatit impreuna sau intr-un parc de distractii.

   Prin aceste activitati inedite, creierul tau se va umple cu dopamina, o substanta ce iti imbunatateste starea de spirit. "Daca partenerul tau este cu tine in aceste momente, sentimentele pozitive se vor indrepta catre el", afirma Aron.

      Nu uita sa rizi la glumele partenerului

   Intr-un studiu efectuat recent, 52 de cupluri au fost intrebate despre amintirile legate de clipele haioase traite impreuna si separat. Cei care isi aminteau mai multe clipe vesele in cuplu erau si cei mai sudati ca relatie.

    Cind sotii rid unul la glumele celuilalt, inseamna ca sunt de acord cu opiniile celuilalt si asta intareste relatia. Ca sa nu mai spunem ca amintirile vor fi dintre cele mai placute.

       Arata-te in permanenta interesata de problemele partenerului

   "Cum a fost ziua de azi pentru tine, iubitule?" Suna a cliseu, mai ales dupa multi ani de casatorie, dar nu renunta niciodata la aceasta intrebare. Nu ai idee cita apropiere creeaza intre soti si cit de mult va aprecia partenerul interesul tau fata de problemele lui. Mai mult, daca aveti lucruri bune de impartasit, bucuria va fi dubla.

       Nu te speria de micile certuri

    Daca ti se pare ca te certi mai des decit normalul, nu este nimic anormal. Atita timp cit certurile nu sunt foarte violente,  s-ar putea  sa fie chiar un semn bun pentru relatie.
    Ar putea insemna ca ati ajuns intr-un punct in care va puteti spune unul altuia tot ce aveti pe suflet. Relatiile foarte apropiate si pozitive pot cauza mici iritari de moment, pentru ca partenerii pun suflet. Incearca totusi sa mentii o atmosfera cit mai putin tensionata.

       Fa miscare alaturi de sotul tau

    Facind sport alaturi de sotul tau vei avea doua beneficii dintr-o data. Te vei mentine intr-o forma buna si iti vei imbunatati activitatea sexuala. Studiile arata ca 94% dintre persoanele care fac miscare in cuplu indeplinesc cu strictete programul de sport pentru perioade lungi de timp.  

    Mai mult decit atit, atunci cind ai activitate fizica regulata, viata ta sexuala cistiga in mod clar. Sportul reduce nivelul de stres, creste energia, increderea in sine si libido-ul.

       Bucura-te de succesul celuilalt

    Atunci cind sotul tau vine acasa bucuros ca a obtinut o marire de salariu sau orice alt lucru care pentru el inseamna un plus, trebuie sa iti arati bucuria si aprecierea pentru reusita lui. 

    In loc sa il ingrijorezi cu intrebari de genul "Esti sigur ca iti vei putea asuma o asemenea responsabilitate?", mai bine il linistesti cu o afirmatie precum "Uite, toata munca ta a dat rezultate". Un asemenea moment de sarbatorire a unei realizari va "suda" mai mult cuplul.

       Asculta ce are de spus

   Barbatii se pling mereu ca nu sunt ascultati de catre nevestele lor si asta reduce semnificatic comunicarea. Cercetatorii de la Harvard spun ca relatiile in care partenerii sunt interesati de dorintele si problemele celuilalt dureaza mai mult si sunt mai pline de afectiune.

    Incearca sa parafrazezi ce spune sotului tau, pentru a-i arata ca esti atenta la ce afirma. Chiar daca simti ca vrei sa spui ceva exact in momentul in care barbatul tau povesteste ceva foarte important pentru el, asteapta sa termine. Altfel ii vei crea impresia ca nu esti atenta la ce iti impartaseste. La finalul istorisirii lui, nu ezita sa iti spui parerea.

       Apropie-te de prietenii lui

    Probabil majoritatea prietenilor vostri sunt comuni, dar este imposibil ca sotul tau sa nu isi faca intre timp cunostinte noi la serviciu sau in timpul unei partide de fotbal. Este foarte bine daca ii cunosti si tu. 

   La fel, prezinta-i partenerului noile tale cunostinte. In acest fel, va veti implica mai mult unul in viata celuilalt. Kenneth Leonard, profesor de psihiatrie la Sunny Buffalo, spune ca implicarea partenerului in cercul de prieteni are o importanta asemanatoare cu prezentarea lui in cadrul familiei.

       Mentine romantismul in pat

   Dupa mai multi ani de convietuire, latura romantica are de suferit si momentele de intimitate scad considerabil. Viata sexuala se pierde si odata cu aceasta scade si intensitatea legaturii dintre soti.

   Cumpara o camasa de noapte sexy sau mergeti intr-un loc nou, romantic, pentru o noapte, astfel incit sa reaprindeti flacara pasiunii.

    Cind apare o neclaritate, problema -- o discutati doar voi doi, sa nu fie nici un martor cu atit mai mult copilul.
   

BRAŢUL CA BARIERĂ DE PROTECŢIE


GESTURI DE ÎMPLETIRE A BRAŢELOR
A te ascunde dupa o bariera de protectie este o reactie umana fireasca cu care ne-am deprins din frageda copilarie. Cind ne simteam amenintati, ne ascundeam dupa obiecte solide, ca mese, scaune, alte obiecte de mobilier sau dupa fusta mamei. O data cu trecerea anilor, aceasta atitudine va deveni mai rafinata si pe Ia sase ani, cind ar fi fost caraghios sa ne ascundem dupa obiecte solide, am învatat sa ne împletim strins bratele pe piept ori de cite ori ajungeam într-o situatie de amenintare. La virsta adolescentei am reusit sa facem acest gest mai putin frapant, prin relaxarea într-o oarecare masura a bra­telor si combinarea gestului cu încrucisarea picioarelor.
Inaintind în virsta vom perfectiona în continuare gestul pina ce el va înceta sa mai fie batator la ochi pentru altii, încrucisind un brat sau amindoua, pe piept se formeaza o bariera care, în fond, nu este altceva decit o încercare de a tine la distanta o amenintare sau un eveniment indezirabil. Un lucru este sigur: cind cineva are o atitudine de nervozitate, negativa sau defensiva, îsi va încrucisa strins bratele pe piept, semnal puternic ca se simte amenintat.
In unele cercetarile din Statele Unite asupra gestului bratelor împletite au condus la rezultate interesante. Un grup de studenti a fost rugat sa participe la un numar de prelegeri, fiecare din ei fiind instruit sa nu-si încruciseze bratele si picioarele, sa stea degajat si relaxat pe scaun.
La încheierea lectiilor, fiecare student a fost testat în legatura cu ceea ce a retinut din lectia predata, fiind înregistrata si atitudinea lor fata de conferentiar. Un al doilea grup de studenti a fost supus aceluiasi procedeu,  dar li s-a cerut sa tina bratele strins împletite în timpul prelegerii. Rezultatele au aratat ca cei care au stat cu bratele încrucisate au retinut cu 38 la suta mai putin din materia predata, decit cei care au urmarit lectiile cu bratele neîncrucisate. Cel de-al doilea grup a avut si opinii mai critice fata de prelegeri si conferentiar.
Aceste teste dezvaluie faptul ca atunci cind ascultatorul îsi încruciseaza bratele, nu numai ca îsi formeaza o opinie mai critica despre conferentiar, dar acorda mai putina atentie si spuselor acestuia. Din acest motiv, centrele de învatamint ar trebui înzestrate cu scaune cu brat, pentru ca cei din sala sa nu stea cu bratele încrucisate.
Multi oameni sustin ca stau în mod curent cu bratele încrucisate pentru ca este o pozitie mai confortabila. Orice gest va crea o senzatie de comfort, daca atitudinea noastra este concordanta cu acel gest; daca, de exemplu, avem o atitudine negativa, defensiva sau de nervozitate, pozitia bratelor împletite ne creeaza o senzatie placuta,
Sa nu uitam însa faptul ca în comunicarea non-verbala sensul mesajului este valabil nu numai pentru expeditor, ci si pentru primitor. Noi ne putem simti "confortabil" cu bratele noastre încrucisate sau cu gitul si spatele rigide, dar din studiile efectuate rezulta ca receptarea acestor gesturi este negativa.
Gestul obisnuit de încrucisare a bratelor
Figura 1Gestul obisnuit al încrucisarii bratelor
Cele doua brate se împletesc pe piept de parca ar încerca sa se "ascunda" de o situatie nefavorabila. Exista mai multe pozitii de încrucisare a bratelor, dar vom aborba doar de trei dintre ele, care sunt cele mai raspindite. Gestul obisnuit al încrucisarii bratelor (Figura 1) este un gest universal care exprima, aproape pretutindeni, o atitudine defensiva sau negativa. Este imaginea obisnuita a omului care, ajungind în mijlocul unor necunoscuti - la mitinguri, la cozi, în lift sau în alte locuri - se simte stingherit sau nesigur.
   Majoritatea oamenilor utilizeaza gestul bratelor încrucisate atunci cind nu sunt de acord cu cele auzite. Daca la o întilnire în doi partenerul nostru îsi încruciseaza miinile, este rezonabil sa presupunem ca am spus ceva cu care respectivul nu este de acord si deci ar fi lipsit de sens sa continuam pledoaria, chiar daca în vorbe partenerul ar accepta spusele noastre. Fapt este ca comunicarea non-verbala nu minte - cea verbala da. Scopul nostru în asemenea situatii trebuie sa fie acela de a încerca sa aflam ce anume a provocat gestul încrucisarii bratelor si sa-l determinam pe cel în cauza sa adopte o pozitie mai receptiva. Sa nu uitam: cit timp se pastreaza gestul bratelor încrucisate se mentine si atitudinea negativa. Atitudinile reprezinta cauza producerii gesturilor, iar prelungirea în timp a gesturilor forteaza mentinerea atitudinii,
O metoda simpla, dar eficienta de demontare a pozitiei de împletire a bratelor este sa întindem persoanei respective un pix, o carte sau un alt obiect, obligindu-l astfel sa-si desfaca bratele pentru a primi obiectul. Aceasta aduce dupa sine o postura si o atitudine mai deschise. Rugamintea adresata unei persoane de a se apleca mai atent asupra materialului documentar, poate fi, de asemenea, o metoda buna pentru schimbarea pozitiei de împletire a bratelor. Un alt mijloc util ar fi sa ne aplecam înainte si, cu palmele întoarse în sus, sa spunem: "Vad ca doriti sa întrebati ceva; ce ati vrea sa stiti?" sau  "Dumneavoastra ce credeti?" si  apoi, rezemindu-ne în scaun, sa-i dam de înteles ca este rindul lui sa vorbeasca. Prin aratarea palmelor, noi comunicam non-verbal celuilalt ca am dori sa primim un raspuns deschis, onest. Pe cind eram agent comercial, am suspendat prezentarea produselor pina la aflarea ratiunii pentru care posibilul meu cumparator si-a încrucisai brusc bratele, în cele mai multe cazuri am ajuns la concluzia ca acesta avea o obiectie ascunsa, care nu putea fi descoperita de acei agenti comerciali care scapa din vedere semnalele non-verbale ale cumparatorului privind atitudinea sa negativa despre unele aspecte ale prezentarii.
Incrucisarea încordata a bratelor
Figura 2. Palmele strinse pumn tradeaza o atitudine ostila
Gestul complet de încrucisare a bratelor însotit de palmele strinse pumn indica o atitudine ostila si defensiva (Figura 2). Acest grup de gesturi se combina adesea cu dintii strinsi si fata aprinsa, caz în care atacul verbal sau fizic poate fi iminent. Fata de asemenea situatii este nevoie de o atitudine de supunere, cu palmele deschise întoarse în sus, pentru a afla cauza acestor gesturi ostile, daca ea nu este înca evidenta.
Persoana care utilizeaza acest grup de gesturi are o atitudine de atac, spre deosebire de cea din Figura 1care a adoptat pozitia defensiva a bratelor încrucisate.

Gestul de prindere a bratului

Figura 3. se adopta o pozitie ferma 99

Sa retinem ca acest gest al încrucisarii bratelor se distinge prin apucarea strinsa cu amindoua miinile a bratelor superioare, într-o pozitie încordata care împiedica orice încercare de desfacere a bratelor si de expunere a trupului. De multe ori, strinsoarea este atit de puternica, încit apar dereglari de circulatie, iar degetele si încheieturile lor se albesc. Acest mod de împletire a bratelor este raspindit printre cei aflati în salile de asteptare ale doctorilor si dentistilor sau Ia cei care urmeaza sa zboare pentru prima data cu avionul si asteapta decolarea acestuia. Gestul reflecta o atitudine negativa, dominata (Figura 3).
Procurorii pot fi vazuti utilizind acest gest al bratelor încrucisate cu palmele strinse pumn, pe cind aparatorii folosesc, mai degraba, pozitia prinderii bratelor.
Statutul social poate influenta si gesturile împletirii bratelor. Un superior îsi poate face simtita superioritatea prin încrucisarea bratelor în fata celor nou întilniti. De exemplu, ca la o întrunire de la o întreprindere directorul general face cunostinta cu mai multi angajati noi. Dupa ce îi saluta cu o stringere de mina în maniera dominanta, va sta fata de ei Ia o distanta zonala sociala, cu miinile tinute linga trup sau la spate, în postura de apucare a miinii cu palma exprimind superioritate, eventual cu o mina în buzunar. El îsi va încrucisa rar bratele, pentru a nu trada nici macar o umbra de nervozitate. In schimb, dupa stringerea de mina cu seful, interlocutorii vor recurge la gestul complet sau partial de împletire a bratelor, din
Figura 4Atitudine care exprima superioritatea
cauza senzatiei de teama pe care o resimt în prezenta omului de frunte al companiei. Atit directorul general, cit si noii angajati se vor simti bine în urma afisarii gesturilor lor, întrucit în felul acesta fiecare îsi semnalizeaza statutul social fata de celalalt. Dar ce se întimpla daca directorul general se întilneste cu un tinar director, din categoria celor ce se considera superiori si caruia i se pare ca este o persoana tot atit de importanta ca si directorul general? Lucrurile se vor petrece probabil în felul urmator: dupa ce îsi vor da mina amindoi în maniera dominanta, tinarul director îsi va încrucisa bratele pe piept cu degetele mari ridicate în sus (Figura 4). Acest gest este versiu­nea defensiva a acelei pozitii în care bratele sunt asezate orizontal, neîncrucisate, cu amindoua degetele mari ridicate, pentru a sublinia ca cel ce îl utilizeaza este patruns de "singe rece". Prin ridicarea degetelor mari dovedim o atitudine de încredere în fortele proprii, iar bratele încrucisate creeaza senzatia de protectie.
Agentii comerciali trebuie sa analizeze motivul pentru care un cumparator utilizeaza acest gest, pentru a afla daca modul în care procedeaza ei este eficace. Daca gestul ridicarii degetelor mari apare spre sfirsitul negocierilor, o data cu alte gesturi pozitive ale cumparatorului, agentul poate trece linistii la încheierea afacerii si la întocmirea comenzii. Dar daca la sfirsitul negocierilor cumparatorul recurge la pozitia încrucisarii bratelor cu palmele strinse pumn (Figura 71) si adopta o înfatisare imposibila, agentul ar face o greseala iremediabila daca ar încerca sa ia comanda. Cel mai bine ar fi sa se întoarca repede la uncie puncte ale prezentarii si prin punerea mai multor întrebari sa încerce sa afle care sunt obiectiile cumparatorului. Daca în negocierile comerciale cumparatorul rosteste cuvintul "nu", va fi dificila modificarea deciziei. Priceperea de a citi limbajul trupului face posibila aflarea deciziei negative înainte ca sa fie formulata în cuvinte, ceea ce creeaza timp pentru o alta abordare a modului de actiune.
Oamenii care poarta arma sau vesta antiglont utilizeaza rar gesturi defensive de încrucisare a bratelor, deoarece arma sau vesta lor Ie asigura suficienta protectie corporala. Politistii care poarta revolver, de exemplu, rareori îsi încruciseaza bratele, în afara de cazul cind sunt de garda si cind utilizeaza de obicei pozitia palmelor strinse pumn pentru a arata ca pe acolo, pe unde stau ei, nimeni nu are dreptul sa trecea.
 Cu cit stai mai relaxat cu atit amimilezi mai multa informatie, mintea-ti este mai limpede,  plus, te simti mai bine si din punct de vedere emotional.

duminică, 15 ianuarie 2012

Pregatirea sustinerii unui interviu


         1. ADUNA INFORMATII DESPRE COMPANIE
Este important sa te prezinti la interviu detinInd cit mai multe informatii despre societate si o intelegere a unor probleme legate de compania respectiva, cum functioneaza, care sunt planurile de viitor, parteneri etc.
 
2. CONVORBIREA TELEFONICA PREALABILA INTERVIULUI
Daca ai fost contactat telefonic de catre o companie inseamna ca primul pas a fost facut, scrisoarea ta de intentie si C.V.-ul tau au fost apreciate si au stirnit interesul angajatorului. Este important de retinut referitor la convorbirea telefonica :
  • siguranta de sine in timpul convorbirii;
  • exprimare clara , voce clara, la un nivel nu prea ridicat ;
  • prezentare cit mai convingatoare.
3. PREGATIREA INTERVIULUI SI COMUNICAREA EFICIENTA
  • Fi pregatit ! Conteaza prezentarea personala: infatisare ( imbracaminte ordonata si curata, par, maini, unghii curate), tinuta, abilitati de comunicare, punctualitatea, contactul vizual, C.V. impresionant. Majoritatea celor care fac interviuri vor trage concluzii despre tine in primele minute ale intilnirii.
  •  Inainte de interviu trebuie sa va ganditi CE doriti sa comunicati si CUM veti comunica. Ceea ce doriti sa comunicati inseamna: calitati personale, aptitudini functionale, si domenii speciale de cunoastere care se leaga de persoana care ia interviul sau organizatie. Modul in care comunicati aceste calitati personale si experientele pe care va bazati este indicat de atitudinea dvs, de comportament si raspunsurile verbale.
    Prima grija trebuie sa fie aceea de a construi o relatie cu intervievatorul. Caracteristicile construirii acestui raport implica (1) atitudinea dvs, (2) comunicarea non-verbala si (3) comunicarea verbala.
    1.  Atitudinea dvs trebuie sa fie una de deschidere sau sensibilitate fata de stilul persoanei care ia interviul si de sentiment de responsabilitate reciproca pentru crearea unei atmosfere confortabile si stabilirea unei baze comune. Trebuie sa ginditi pozitiv. (Daca nu va ginditi ca sunteti cel mai bun candidat pentru acest post, cum mai sperati sa-l convingeti pe angajator?).
    2.  Comportamentul non-verbal care contribuie la acest raport este format din: imbracaminte si prezenta, contact vizual, strangerea de mana, nivelul vocii si gestica.
    3.  Comportamentul verbal care contribuie la acest raport este format din: observatii politicoase, initierea de discutii, dezvaluirea unor calitati personale.
    Compatibilitatea dintre mesajele verbale si cele non-verbale este foarte importanta pentru un interviu eficace. Comportamentul non-verbal care este important la un interviu cuprinde:
    • contactul vizual care trebuie sa fie deschis si direct atunci cind ascultati, intrebati si raspundeti la intrebari. Contactul vizual se intrerupe de obicei cind va concentrati sau reflectati la ceea ce vreti sa spuneti sau a fost spus.
    • tinuta care trebuie sa fie bine echilibrata, dreapta, relaxata, deschisa. Va cunoasteti ticurile nervoase si faceti exercitii pentru a le controla.
    • mainile care trebuie folosite in mod relaxat pentru animatie, comunicarea interesului,
    • expresia fetei care sa inspire sinceritate si care se poate adauga sau scadea din valoarea cuvintelor dvs.
    • tonul vocii care trebuie sa fie ferm, cald, bine modulat si relaxat,
    • sincronizarea momentelor de tacere si confort cu momentele in care raspundeti la intrebarile intervievatorului,
    • ascultarea cu atentie care poate influenta modul in care raspundeti si comunicati aspectele care va intereseaza in mod deosebit.
    • Automotiveaza-te !Conteaza entuziasmul pentru slujba respectiva ( nu prea exagerat )
    • Concentreaza-te ! ' Corpul meu este unealta mea '(Rowan Atkinson). Imagineaza-ti momentul intrarii in camera de interviu, salutul examinatorului, zimbetul, imagineaza-ti raspunsurile pe care le vei da la intrebarile pe care le anticipezi ca-ti vor fi puse.
4. INTERVIUL
  • Punctualitatea este esentiala si foarte apreciata
  • In camera unde are loc intilnirea intra calm, surizator, cu pas hotirat, saluta intr-un mod ferm examinatorul sau pe toti membrii, daca este vorba de o comisie, privind direct in ochii fiecaruia. Incearca sa retii nume.
  • Asaza-te confortabil pe scaun. Stai cu picioarele apropiate, nu pune picior peste picior. Nu te aseza decit dupa ce ai fost invitat
  • Initiativa in conversatie las-o interlocutorului. Priveste in ochii interlocutorilor pe masura ce ti se adreseaza sau tu le vorbesti.
  • Ai grija cum vorbesti. Fii clar in exprimare si nu pierde sirul ideilor. Este important sa demonstrezi ca stii raspunsul la intrebare si ca esti sigur pe tine. Evita pe cit posibil raspunsurile cu da sau nu.
  • Nu critica, nu vorbi de rau munca anterioara sau actualul loc de munca.
  • Evita sa te contrazici.
  • Fii tu insuti. Zambeste cind este cazul, dar nu exagera.
  • Scoate-ti in evidenta calitatile si nu te supraaprecia. Nu mintii !
  • Negociaza !Nu trebuie sa-ti fie teama! Salariul oferit este, de obicei mai mic decit cel asteptat . Daca esti competitiv si ai abilitatile necesare pentru postul respectiv nu te grabi in luarea unei decizii! Conditia este sa stii cum sa tratezi problema si sa nu exagerezi.
  • Intereseaza-te de forma juridica a raportului de munca. Cum se face angajarea? Cu contract individual de munca, cu ce data, etc.
  • La plecare zimbeste, saluta si multumeste-le interlocutorilor tai
5. INTREBARI LA CARE TE POTI ASTEPTA IN CADRUL INTERVIULUI
  • De ce candidati tocmai la noi ?
  • Va simtiti adaptat pentru acest gen de munca ?
  • Care sunt atuurile dumneavoastra?
  • Ce ne puteti oferi?
  • Ce salariu doriti?
  • Ce salariu sperati sa primiti la noi ?
  • Ce activitati ati desfasurat la fostul loc de munca ?
  • Descrieti, pe scurt, evolutia dumneavoastra profesionala.
  • Care dintre calificarile dumneavoastra sunt cele care ar corespunde descrierii postului pentru care candidati
  • Cit timp doriti sa desfasurati aceasta activitate ?
  • Cit de important este pentru dumneavoastra timpul liber ? Dar concediul ?
  • Ati fi dispus, in cazul unei necesitati, sa stati peste program ?
  • Ce hobby aveti?
  • Cum comunicati cu oamenii straini ?
  • Lucrati cu mai multa placere singur sau in echipa ?
  • Cum apreciati actualul loc de munca ? Cum va imaginati viitorul loc de munca ?
  • Ce sarcini ati considerat a fi extrem de plictisitoare la fostul dumneavoastra loc de munca ?
  • Vi s-a intimplat sa nu va puteti mentine starea de concentrare ?
  • Cum ati ajuns sa ocupati ultimul loc de munca ?
  • De ce doriti sa renuntati la actualul loc de munca ?
  • De ce nu v-ati schimbat pina acum, niciodata, locul de munca ?
  • De ce v-ati schimbat atit de des locul de munca ?
  • Ce pozitie doriti sa ocupati in cadrul firmei noastre ?
  • Aveti de gind sa va calificati suplimentar ?
  • Vi s-a intimplat, pina acum, sa schimbati locul de munca pentru ca ati gasit ceva mai interesant ?
  • Aveti probleme cind trebuie sa renuntati la obisnuinte mai vechi ?
  • Va simtiti uneori depasit, in fata sarcinilor de serviciu ?
  • Sunteti de acord ca o conducere mai buna poate determina cresterea motivatiei angajatilor ?
  • Cum reactionati cind ceilalti devin dezinteresati de obiectivele companiei ?
  • Cum luati deciziile ?
  • Cum credeti ca dumneavoastra, singur, puteti stimula echipa ?
  • Care este venitul dumneavoastra actual ?
  • Ce sperati prin schimbarea locului de munca ?
  • Cind sunteti disponibil pentru a incepe lucrul ?etc
6. DUPA INTERVIU
  • Fa o analiza referitoare la cum a decurs interviul, maniera in care te-ai comportat;
  • Asteapta sa fii contactat ;
  • Daca esti ales, vei fi contactat telefonic ;
  • Daca trec mai mult de doua saptamani, contacteaza tu compania .